Proses dan Prosedur Produk Makanan Halal di
Malaysia
Sijil
Pengesahan halal dan Logo adalah merupakan suatu pengiktirafan yang menunjukkan
kehalalan sesuatu hasil makanan, minuman dan bahan gunaan orang Islam
berasaskan kepada hukum Syarak yang diamalkan dalam negeri ini. Ini bertujuan
untuk mengatasi kekeliruan dan keraguan yang timbul dikalangan pengguna Islam
berkaitan dengan kehalalan atau kesucian sesuatu makanan, minuman dan bahan
gunaan yang dikeluarkan dalam negeri ini.Ia perlu memenuhi syarat-syarat yang
ditetapkan dalam Garis Panduan Premis yang membuat penyediaan / pemprosesan /
masakan makanan, minuman dan bahan gunaan orang Islam yang diterbitkan oleh
Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing. Semua pengusaha makanan,bahan gunaan
dan pihak yang berkaitan yang dapat memenuhi kriteria-kriteria halal yang telah
ditetapkan dalam " Garis Panduan" berkenaan layak untuk memohon Sijil
Pengesahan Halal dan Logo Halal. Secara umumnya, JAKIM merupakan badan yang
telah menyediakan garis panduan produk halal secara komperehensif. Garis
panduan ini merangkumi prosedur pemeriksaan, pengesahan dan permohonan sijil
halal, kelulusan, syarat-syarat, pemantauan dan penguatkuasaan.
Prosedur Pemeriksaan Halal Premis Makanan di
Malaysia
Pemeriksaan akan dilakukan
setelah permohonan memenuhi semua syarat yang ditetapkan dan bayaran caj
perkhidmatan dilaksanakan. Bagi prosedur pemeriksaan awal ke atas kilang
pengeluar premis makanan, pemeriksaan akan dilakukan oleh sekurang-kurangnya
dua orang pegawai iaitu Pegawai Hal Ehwal Islam dan Pegawai Teknikal (Pegawai
Teknologi Makanan) manakala pemeriksaan bagi rumah sembelih pula boleh
dilakukan oleh sekurang-kurangnya seorang Pegawai Hal Ehwal Islam dan seorang
Pegawai Teknikal. Di antara skop pemeriksaan yang dibuat ialah dokumentasi,
pemerosesan, pengendalian dan pengedaran makanan, peralatan, perkakasan, mesin
dan bahan bantuan pemerosesan, penyimpanan, peragaan dan penyajian makanan,
kebersihan, sanitasi dan keselamatan makanan, pembungkusan dan pelabelan dan
keseluruhan premis. Pemeriksaan semula akan dilakukan jika terdapat
perubahan-perubahan, seperti penambahan atau perubahan bahan-bahan ramuan,
premis seperti perpindahan premis atau perubahan teknologi pemerosesan dan
pengeluaran. Pemeriksaan semula ini dilakukan untuk memastikan tindakan
pembetulan yang dikehendaki telah dipatuhi. Laporan pemeriksaandi atas akan
dikemukakan dalam Mesyuarat Panel Pengesahan Halal dan panel menolak atau
meluluskan mana- mana permohonan.
Prosedur Permohonan Sijil Pengesahan Halal
Sijil
Pengesahan Halal bagi makanan dan rumah sembelih yang dikeluarkan atau
dikilangkan di Malaysia dikeluarkan oleh JAKIM atau Jabatan atau Majlis Agama
Islam Negeri. Bagi makanan yang dikilangkan di luar Malaysia, JAKIM tidak perlu
lagi mengeluarkan sijil dan logo halal kerana pihak syarikat terbabit boleh
menggunakan sijil dan logo halal yang dikeluarkan oleh Badan Islam di negara
berkenaan yang diiktiraf oleh JAKIM seperti sijil halal yang dikeluarkan oleh
negara Thailand. Bagi mendapatkan kelulusan sijil pengesahan halal, ianya hanya
akan dikeluarkan setelah permohonan yang berkenaan diluluskan oleh Panel
Pengesahan Halal. Sebarang rayuan berkaitan dengan pensijilan halal hendaklah
dibuat secara bertulis kepada Ketua Pengarah JAKIM atau Pengarah Jabatan atau
Majlis Agama Islam Negeri.Tempoh sahlaku bagi Sijil Pengesahan Halal ialah dua
tahun dan terbatal bila-bila masa sahaja apabila didapati bercanggah dengan
prosedur pensijilan halal Malaysia. Pemegang Sijil Pengesahan Halal hendaklah
mengemukakan permohonan pembaharuan empat (4) bulan sebelum tamat tempoh dan
mana-mana pihak yang gagal memperbaharuinya tidak dibenar menggunakan logo
halal bagi premis yang dikeluarkan. Dari aspek Logo Halal, ianya mesti menepati
spesifikasi yang ditetapkan, dicetak dengan terang pada setiap produk yang
dikeluarkan dan dilabelkan. Bagi premis makanan, logo halal hendaklah
dipamerkan di premis berkenaan dan bagi hotel ianya hendaklah dipamerkan di
bahagian dapur atau di seksyen halal di restoran yang disahkan halal sahaja.
Pihak syarikat walaubagaimanapun dibenarkan mencetak warna logo mengikut
kesesuaian pembungkusan makanan masing-masing selagi mana tidak mengubah
spesifikasi logo asal yang dikeluarkan.
Beri kebaikan kepada Rohani dan Jasmani
Mendapat keberkatan dan keredhaan Allah
s.w.t
Kredit kepada Mimi Momo diatas artikel ini.
Kredit kepada Mimi Momo diatas artikel ini.